Τετάρτη, 5 Μαρτίου 2014

ΕΝΩΣΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Ε.Σ.Σ.Κ.Ε. ΑΤΟΜΙΚΑ-ΟΜΑΔΙΚΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ 2014 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΕΝΩΣΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Ε.Σ.Σ.Κ.Ε.
ΑΤΟΜΙΚΑ-ΟΜΑΔΙΚΑ ΣΧΟΛΙΚΑ  ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ 2014
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

αρ. πρωτ: 162 / 28-2-2014

1. ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ: Η Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Κεντρικής Ελλάδας προκηρύσσει ατομικά και ομαδικά σχολικά πρωταθλήματα για όλα τα σχολεία της Κεντρικής Ελλάδας.
2. ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓΩΝΩΝ: Τους αγώνες συνδιοργανώνει ο Σ.Σ. Λάρισας και η Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Κεντρικής Ελλάδας Ε.Σ.Σ.Κ.Ε.
3.ΤΟΠΟΣ - ΧΡΟΝΟΣ.
Στο 4ο Δημοτικό σχολείο Τυρνάβου, οδός 26 (είκοσι έξι) αριθμός 30,   Τ.Κ. 40100, Τύρναβος,                   το Σάββατο 22/03/2014 τα ομαδικά και την Κυριακή 23/03/2014 τα ατομικά πρωταθλήματα.

4. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:
α) ομαδικά πρωταθλήματα:
Δικαίωμα συμμετοχής στα ομαδικά πρωταθλήματα έχουν οι μαθητές και μαθήτριες των Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνασίων και των Λυκείων, Δημοσίων και Ιδιωτικών, των Περ. Ενοτήτων (Νομών) Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας, και της γεωγραφικής περιοχής των Δήμων Ιστιαίας – Ωρεών και Αιδηψού της Βόρειας Εύβοιας, έναντι παραβόλου 3 ευρώ ανά οικογένεια, (απόφαση  γενικής συνέλευσης Ε.Σ.Σ.Κ.Ε.).  Για την ομαλή διεξαγωγή των πρωταθλημάτων, ο ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων θα είναι με σειρά προτεραιότητας δήλωσης συμμετοχής και μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτατου αριθμού των σαράντα ομάδων για όλα τα σχολεία, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια. Κάθε σχολείο δικαιούται να συμμετέχει με μία μόνο ομάδα.

β) ατομικά πρωταθλήματα:
Δικαίωμα συμμετοχής στα  ατομικά  πρωταθλήματα έχουν οι μαθητές και μαθήτριες των Νηπιαγωγείων, των Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνασίων και των Λυκείων, Δημοσίων και Ιδιωτικών, των Περ. Ενοτήτων (Νομών) Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας, και της γεωγραφικής περιοχής των Δήμων Ιστιαίας – Ωρεών και Αιδηψού της Bόρειας Εύβοιας, έναντι παραβόλου 3 ευρώ ανά οικογένεια (απόφαση  γενικής συνέλευσης Ε.Σ.Σ.Κ.Ε.).  Για την ομαλή διεξαγωγή των πρωταθλημάτων, ο ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων θα είναι 250 μαθητές και μαθήτριες όλων των τάξεων Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας της δήλωσης συμμετοχής. Όσοι μαθητές συμμετέχουν και στο ομαδικό και στο ατομικό πρωτάθλημα πληρώνουν τα παράβολο μια φορά.
5. ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ:
α) ομαδικά : Θα διεξαχθούν σε τρεις ομίλους:  1.όμιλος Δημοτικών  2.όμιλος Γυμνασίων και 3.όμιλος  Λυκείων, με Ελβετικό σύστημα 6 γύρων. Ανάλογα με τον αριθμό των συμμετοχών, με απόφαση του Διευθυντή Αγώνων και του Επικεφαλής Διαιτητή, θα οριστικοποιηθεί ο αριθμός των γύρων και των ομίλων, με ξεχωριστές βραβεύσεις και κατάταξη για κάθε όμιλο.

β) ατομικά: Οι συμμετέχοντες θα χωριστούν σε ομίλους κατά τάξη και θα αγωνιστούν με Ελβετικό σύστημα 6 γύρων. Η αρχική κατάταξη στους ομίλους θα γίνει με αλφαβητική σειρά. Σε περίπτωση μικρού αριθμού συμμετεχόντων (λιγότερες από 16) μπορεί να διεξαχθούν λιγότεροι γύροι ή και τουρνουά πουλ. Οι αγώνες θα γίνουν στις παρακάτω 11 κατηγορίες:
1.
 Μαθητές/τριες
 Νηπιαγωγείων
2.
 Μαθητές/τριες
 Α΄ Τάξης Δημοτικών
3.
 Μαθητές/τριες
 Β΄ Τάξης Δημοτικών
4.
 Μαθητές/τριες
 Γ΄ Τάξης Δημοτικών
5.
 Μαθητές/τριες
 Δ΄ Τάξης Δημοτικών
6.
 Μαθητές/τριες
 Ε΄ Τάξης Δημοτικών
7.
 Μαθητές/τριες
 ΣΤ΄ Τάξης Δημοτικών
8.
 Μαθητές/τριες
 Α΄ Γυμνασίου
9.
 Μαθητές/τριες
 Β΄ Γυμνασίου
10.
 Μαθητές/τριες
 Γ΄ Γυμνασίου
11.
 Μαθητές/τριες
 Λυκείων

6. ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ:
Οι αγώνες στα ομαδικά και στα ατομικά πρωταθλήματα θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και χρόνο σκέψης για κάθε μαθητή, 15 λεπτά για την ολοκλήρωση της παρτίδας.

7. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ:
Α) ομαδικά: Οι αγώνες θα διεξαχθούν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Σάββατο
 22/3/14
 Εγγραφές
 09:00 – 10:00
Σάββατο
 22/3/14
 Τελετή Έναρξης
 Έναρξη  10:15
Σάββατο
 22/3/14
 1ος – 6ος Γύρος
 Έναρξη  10:45


Β) ατομικά: Οι αγώνες θα διεξαχθούν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Κυριακή
 23 Μαρτίου 2014
 Εγγραφές
 09:00 – 10:00
Κυριακή
 23 Μαρτίου 2014
 Τελετή Έναρξης
 Έναρξη 10:15
Κυριακή
 23 Μαρτίου 2014
 1ος – 6ος Γύρος
 Έναρξη 10:45

Η οριστική επιβεβαίωση των συμμετοχών για τα πρωταθλήματα θα πραγματοποιηθεί με την φυσική παρουσία των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια των εγγραφών.

8. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΓΩΝΑ ΣΤΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ.
Σε κάθε σκακιέρα η νίκη χρεώνεται με 1 πόντο, η ήττα με 0 πόντους ενώ στην ισοπαλία οι αντίπαλοι παίρνουν από μισό πόντο (0,5). Για κενή σκακιέρα (ήττα χωρίς αγώνα) αφαιρείται μισός πόντος (-0,5) μέχρι να μηδενιστούν όλοι οι πόντοι που συγκέντρωσε η ομάδα (όχι αρνητικοί πόντοι).
Το τελικό αποτέλεσμα της συνάντησης καθορίζεται από το σύνολο των πόντων. Η νικήτρια ομάδα παίρνει 2 βαθμούς και τους πόντους της στον αγώνα, η ηττημένη μηδέν βαθμούς και τους πόντους της στον αγώνα. Σε περίπτωση ισοπαλίας οι ομάδες παίρνουν από 1 βαθμό και τους πόντους τους στον αγώνα.                                                                                                                                          
Ομάδα που έχει bye παίρνει 2 βαθμούς και 2,5 πόντους (το μισό του συνόλου των πόντων συν 0,5) Νίκη χωρίς αγώνα (Α/Α) βαθμολογείται με 2 βαθμούς και 3,5 πόντους (σκορ 3,5-0). Από την ομάδα που ηττάται χωρίς αγώνα αφαιρείται ένας βαθμός από το σύνολο των βαθμών της στο τέλος του πρωταθλήματος, και σε περίπτωση δεύτερης ήττας χωρίς αγώνα θεωρείται ότι αποχώρησε από το πρωτάθλημα.

9. ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ:
Σε περίπτωση ισοβαθμίας, θα ισχύσουν κατά σειρά τα ακόλουθα κριτήρια άρσης της:

α)Για τα ομαδικά πρωταθλήματα:
 Σε περίπτωση ισοβαθμίας ( 13 ) τα κριτήρια κατάταξης των ομάδων είναι κατά σειρά  :
1. Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισόβαθμων (βαθμοί, πόντοι, εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους)  (14)
2. Το σύνολο των πόντων σε όλους τους αγώνες   (1)                                                                                  
3. Το σύνολο των πόντων κατά σειρά στη 1η σκακιέρα, στη 2η, κ.ο.κ  (15)

β)Για τα ατομικά πρωταθλήματα:

Για ελβετικό σύστημα.
1. Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισοβάθμων (εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους)  (11)
2. Το κριτήριο Μπούχολτζ (βαθμοί αντιπάλων)  (37 )
3. Το κριτήριο Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα)  (52)
4. Άθροισμα προοδευτικής βαθμολογίας (και τα κριτήρια άρσης της)  (8)

Για κυκλικό σύστημα (round robin).
1. Το σύστημα Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα)  (52)
2. Αριθμός νικών (προηγείται ο σκακιστής-τρια με τις περισσότερες νίκες)   (12)
3. Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισόβαθμων (τα μεταξύ τους αποτελέσματα)  (11)
*οι αριθμοί στις παρενθέσεις αφορούν τα κριτήρια στο πρόγραμμα swiss manager

10. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΩΝΩΝ – ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ.
Διευθύντριες των αγώνων ορίζονται η κ. Γιώτα Βαϊοπούλου και η κ. Μίνα Ερκετζίκη.                                                                                   
Διαιτητές θα ορισθούν από την Τ.Ε.Δ. της Ε.Σ.Σ.Κ.Ε. Οι αποφάσεις τους θα είναι οριστικές και άμεσα εκτελεστές.

11. ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ-ΠΡΟΚΡΙΣΕΙΣ:
Στα ομαδικά πρωταθλήματα, κύπελλα θα πάρουν οι πρώτες ομάδες κάθε κατηγορίας.
Στα ατομικά πρωταθλήματα, μετάλλιο θα πάρουν οι τρεις πρώτοι κάθε τάξης καθώς και όλοι όσοι ισοβαθμούν στην 3η θέση. Όλες οι τάξεις του Λυκείου αποτελούν ενιαία κατηγορία.
Προκρίσεις στην τελική φάση                                                                                                                                        Με την υπ’ αριθμό πρωτ.  93472/24-12-2013 προκήρυξη της Ε. Σ.Ο. «τα περιφερειακά πρωταθλήματα μαθητών/τριών για τη Θεσσαλία και τους Ν. Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, θα διεξαχθούν με ευθύνη των σκακιστικών σωματείων της περιοχής, τα οποία επίσης θα πρέπει να δηλώσουν τους προκριμένους μαθητές –τριες και σχολεία για την τελική φάση».
Για την ενίσχυση των συμμετοχών ομάδων λυκείων, δεν θα υπάρχει αριθμητικός περιορισμός στις προκρίσεις  (αρ. πρωτ.  93472/24-12-2013 προκήρυξη της Ε. Σ.Ο. ), δηλαδή «επιτρέπεται η ελεύθερη συμμετοχή ομάδων λυκείων στους τελικούς, με την απαραίτητη προϋπόθεση αυτές να έχουν συμμετάσχει στους προκριματικούς των περιοχών τους».
Από την περιοχή ευθύνης της Ε.Σ.Σ.Κ.Ε. προκρίνονται για την τελική φάση των ατομικών μαθητικών πρωταθλημάτων,  3 μαθητές/τριες ανά τάξη ( Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων )με τουλάχιστον 1 μαθήτρια στην κάθε τριάδα και ο πρώτος μαθητής και η πρώτη μαθήτρια από τα Λύκεια, συνολικά 32 μαθητές/τριες.
Για τα ομαδικά πρωταθλήματα, προκρίνονται στην τελική φάση, οι πρώτες 3 ομάδες των Δημοτικών και οι 3 πρώτες ομάδες των Γυμνασίων, ήτοι συνολικά 6 ομάδες.
Δικαιούνται επίσης συμμετοχή στην τελική φάση και όσοι αγωνίστηκαν και δεν προκρίθηκαν στα ατομικά, αλλά αγωνίστηκαν και στα προκριματικά ομαδικά του 2014 και η ομάδα του σχολείου τους προκρίθηκε στην τελική φάση. Διευκρινίζεται  ότι η παραπάνω ρύθμιση αφορά αποκλειστικά όσους δεν έχουν προκριθεί στα ατομικά πρωταθλήματα. Όσοι μαθητές λυκείων συμμετέχουν με την ομάδα τους στην τελική φάση, έχουν δικαίωμα συμμετοχής και στην τελική φάση των ατομικών πρωταθλημάτων μαθητών λυκείου.

12. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:
Οι ενδιαφερόμενοι, τα σκακιστικά σωματεία και τα σχολεία μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών , έως την Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014 και ώρα 13.00 στην γεν. γραμματέα της ΕΣΣΚΕ κ. Γιώτα Βαϊοπούλου στο e-mail : esskechess@gmail.com.  Στη δήλωση συμμετοχής θα πρέπει να συμπεριληφθούν:
1)Για τα ατομικά πρωταθλήματα, ονοματεπώνυμο μαθητή/τριας, τάξη και σχολείο.
2)Για τα ομαδικά πρωταθλήματα θα πρέπει να συμπληρωθεί και να σταλεί στο παραπάνω e-mail,  «ΒΕΒΑΙΩΣΗ-ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ», η οποία επισυνάπτεται, με τα ονοματεπώνυμα και την τάξη των μαθητών/τριών της ομάδας του σχολείου.

13. ΣΥΝΘΕΣΗ ΟΜΑΔΩΝ – ΑΡΧΗΓΟΣ ΟΜΑΔΑΣ:
Η σύνθεση των ομάδων θα είναι 4μελής και με έως 2 αναπληρωματικούς. Κάθε ομάδα θα πρέπει  υποχρεωτικά να συμμετέχει με μια τουλάχιστον μαθήτρια, η οποία θα αγωνίζεται στην 4η σκακιέρα. Οι ομάδες, με την έναρξη των αγώνων θα δηλώσουν τη βασική σύνθεσή τους (αποτελούμενη από 4 μέλη και προαιρετικά 2 αναπληρωματικά), με μοναδικό περιορισμό τη συμμετοχή μαθήτριας στην 4η σκακιέρα. Η σειρά των σκακιέρων στη βασική σύνθεση δεν αλλάζει και ισχύει για όλο το πρωτάθλημα. Κάθε ομάδα θα έχει έναν αρχηγό, ο οποίος θα είναι ένας από τους μαθητές/τριες της ομάδας και ο  ρόλος του θα είναι αποκλειστικά η κατάθεση της σύνθεσης της ομάδας του. Ομάδα με περισσότερες από μία κενές σκακιέρες, δεν μπορεί να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα.


14. ΓΕΝΙΚΑ.
14.1 Το αποτέλεσμα κάθε παρτίδας θα κρίνεται:
α) Από το αποτέλεσμα που θα επιτύχουν οι αντίπαλοι μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο σκέψης.
β) Αν μια παρτίδα στην οποία δεν χρησιμοποιείται χρονόμετρο, δεν τελειώσει στον προβλεπόμενο χρόνο σκέψης, ο διαιτητής θα αποφασίζει με κριτήριο την θέση των αντιπάλων σε συνδυασμό με τα εναπομείναντα κομμάτια. Η απόφαση του διαιτητή θεωρείται τελεσίδικη.
14.2 Στον χώρο των αγώνων επιτρέπεται η παραμονή μόνο των αγωνιζομένων μαθητών/τριών, και του  προσωπικού της διοργάνωσης. Μαθητής/τρια που τελειώνει την παρτίδα του, θεωρείται θεατής και θα πρέπει να εγκαταλείψει την αίθουσα αγώνων. Για την ενημέρωση των γονέων, των συνοδών σχετικά με την διοργάνωση καθώς και του πίνακα ανακοινώσεων, αποκλειστική ευθύνη έχουν οι διευθύντριες των αγώνων και ο επικεφαλής διαιτητή.
14.3 Η είσοδος στο γραφείο κληρώσεων θα επιτρέπεται μόνο για το προσωπικό της διοργάνωσης.
14.4 Αν ένας μαθητής/τρια, δεν προσέλθει σε ένα γύρο, θα θεωρηθεί ότι αποχώρησε από το πρωτάθλημα και  δεν θα κληρωθεί για τους εναπομείναντες γύρους.
14.5 Την ευθύνη μεταφοράς και επιτήρησης  των μαθητών-τριών στο χώρο των αγώνων, καθώς και την ευθύνη της ασφάλειάς τους, φέρουν οι γονείς και οι συνοδοί αυτών.
14.6 Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από αυτή την προκήρυξη, αρμόδια είναι η διεύθυνση των αγώνων.
14.7 Πληροφορίες: 6977419923 Γιώτα Βαϊοπούλου

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                     Ο ΕΦΟΡΟΣ ΑΓΩΝΩΝ                    Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Π. ΣΤΑΣΙΝΟΣ                           Χ. ΓΙΤΣΗΣ                                      Γ. ΒΑΪΟΠΟΥΛΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου