Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΤΟΜΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ (2011)

ΑΤΟΜΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ (2011)
ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
Αριθ. Πρωτ.:25/20-9-2011
1. ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ: ο Σύλλογος Σκακιστών Ελασσόνας «Ο Πολυποίτης» προκηρύσσει Ατομικά Σχολικά Πρωταθλήματα για την Επαρχία Ελασσόνας, για το έτος 2011.
2. ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ: Τους αγώνες διοργανώνουν ο Σύλλογος Σκακιστών Ελασσόνας «Ο Πολυποίτης», η Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Κεντρικής Ελλάδας και το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ελασσόνας.
3. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΩΝΩΝ - ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ
Διευθυντές Αγώνων ορίζεται: Γκουκουμάτης Ευάγγελος
Διαιτητές θα οριστούν σε τεχνική συνάντηση πριν την έναρξη των αγώνων, οι αποφάσεις των οποίων θα είναι οριστικές.
4. ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΩΝ: Το Πρωτάθλημα θα διεξαχθεί Την Kυριακή 02/10/2011, στους χώρους του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ελασσόνας.
5. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Δικαίωμα συμμετοχής στο Ατομικό πρωτάθλημα έχουν οι μαθητές και μαθήτριες των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνασίων και των Λυκείων, Δημοσίων και Ιδιωτικών, αποκλειστικά της περιοχής Ελασσόνας.
7. ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ – ΑΡΧΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ:
Οι αγωνιζόμενοι θα χωριστούν σε ομίλους κατά τάξη και θα αγωνιστούν με Ελβετικό σύστημα 6 γύρων. Η αρχική κατάταξη στους ομίλους θα γίνει με αλφαβητική σειρά. Οι αγώνες θα γίνουν στις εξής 11 κατηγορίες:
1. Μαθητές-Μαθήτριες Νηπιαγωγείων
2. Μαθητές-Μαθήτριες Α’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
3. Μαθητές-Μαθήτριες Β’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
4. Μαθητές-Μαθήτριες Γ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
5. Μαθητές-Μαθήτριες Δ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
6. Μαθητές-Μαθήτριες Ε’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
7. Μαθητές-Μαθήτριες ΣΤ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
8. Μαθητές-Μαθήτριες Α’ Γυμνασίου
9. Μαθητές-Μαθήτριες Β’ Γυμνασίου
10. Μαθητές-Μαθήτριες Γ’ Γυμνασίου
11. Μαθητές-Μαθήτριες Λυκείων

Σε περίπτωση αριθμού συμμετοχής μικρότερου του 16, το σύστημα αγώνων τροποποιείται ως εξής:
Αριθμός συμμετεχόντων Σύστημα αγώνων
1 Δεν θα διεξαχθεί πρωτάθλημα
2 Ματς δύο αντιπάλων (τουρνουά 4 παρτίδων)
3 Κυκλικό σύστημα (πουλ) διπλών συναντήσεων
4 – 8 Κυκλικό σύστημα (πουλ) απλών συναντήσεων
9 – 15 Ελβετικό σύστημα 5 γύρων
Με απόφαση του Διευθυντή των Αγώνων και του Επικεφαλής Διαιτητή μπορεί να αλλάξει το σύστημα των αγώνων ή να γίνει συγχώνευση κατηγοριών (σε αυτή την περίπτωση θα ισχύει ξεχωριστή κατάταξη και βραβεύσεις), ανάλογα με τον τελικό αριθμό των συμμετοχών

8. ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ:
Οι αγώνες θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και χρόνο σκέψης για κάθε αθλητή, 15 λεπτά για την ολοκλήρωση της παρτίδας. Ο αθλητής που ξεπερνάει το χρόνο σκέψης θα χάσει την παρτίδα.

9. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ:
Οι αγώνες θα διεξαχθούν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:
Κυριακή 02/10/2011 Εγγραφές 09:30
Κυριακή 02/10/2011 Τελετή Έναρξης 10:15
Κυριακή 02/10/2011 1ος – 6ος Γύρος Έναρξη: 10:30

Η οριστική επιβεβαίωση των συμμετοχών για το Ατομικό Σχολικό Πρωτάθλημα θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων κατά τις Εγγραφές.
Η Διεύθυνση Αγώνων διατηρεί το δικαίωμα μεταβολής του προγράμματος αγώνων.

10. ΑΡΣΗ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ: Θα ισχύσουν κατά σειρά τα ακόλουθα κριτήρια άρσης ισοβαθμίας:
Για ελβετικό σύστημα
(α). Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισοβάθμων (εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους).
(β). Άθροισμα προοδευτικής βαθμολογίας (και τα κριτήρια άρσης της).
(γ). Το κριτήριο Μπούχολτζ (βαθμοί αντιπάλων)
(δ). Το κριτήριο Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).
(ε). Ο αριθμός νικών (Προηγείται ο σκακιστής-τρια με τις περισσότερες νίκες)
Για κυκλικό σύστημα (round robin)
(α). Το σύστημα Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).
(β). Αριθμός νικών (προηγείται ο σκακιστής-τρια με τις περισσότερες νίκες).
(γ). Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισόβαθμων (τα μεταξύ τους αποτελέσματα).
11. ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ:
Σε κάθε κατηγορία ξεχωριστά, μετάλλιο θα πάρει το 1ο, 2ο και 3ο αγόρι, επίσης, το 1ο, 2ο και 3ο κορίτσι. Το πρώτο αγόρι κάθε κατηγορίας ανακηρύσσεται Πρωταθλητής Επαρχίας Ελασσόνα. Επίσης, το 1ο κορίτσι κάθε κατηγορίας ανακηρύσσεται Πρωταθλήτρια Επαρχίας Ελασσόνα.

12. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:
Τα Σχολεία θα δηλώσουν τους μαθητές τους που επιθυμούν να συμμετέχουν στο Ατομικό πρωτάθλημα, ανά κατηγορία (τάξη), στον κο Γκουκουμάτη Ευάγγελο, τηλεφωνικώς στον αριθμό 6975260391, ή στο e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση sselassonas@yahoo.gr μέχρι και την Παρασκευή 30/09/2011 και ώρα 13:00 μμ. Οι μαθητές και μαθήτριες μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή και ατομικά, στον ίδιο αριθμό.

ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων συμμετοχής.

13. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ
Οι αγώνες γίνονται σύμφωνα με την Αθλητική Νομοθεσία, τους κανόνες της F.I.D.E. και ειδικότερα τους κανονισμούς για το ΓΡΗΓΟΡΟ ΣΚΑΚΙ (RAPID - PLAY), τους σχετικούς κανονισμούς της Ε.Σ.Ο. και την προκήρυξη των αγώνων μαζί με τα παραρτήματά της. Υπεύθυνος για την ερμηνεία της προκήρυξης και την παροχή διευκρινίσεων για τεχνικά θέματα είναι ο Επικεφαλής Διαιτητής, οι σχετικές αποφάσεις του οποίου είναι άμεσα εκτελεστές και θεωρούνται παραρτήματα της προκήρυξης. Υπεύθυνη για οργανωτικά και διοικητικά θέματα είναι η Διεύθυνση των Αγώνων.

14. ΓΕΝΙΚΑ:
14.1 Το αποτέλεσμα κάθε παρτίδας θα κρίνεται:
Α) Από το αποτέλεσμα που θα επιτύχουν οι αντίπαλοι μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο σκέψης.
Β) Αν μια παρτίδα στην οποία δεν χρησιμοποιείται χρονόμετρο, δεν τελειώσει στον προβλεπόμενο χρόνο σκέψης, ο διαιτητής θα αποφασίζει με κριτήριο την θέση των αντιπάλων σε συνδυασμό με τα εναπομείναντα κομμάτια. Η απόφαση του διαιτητή θεωρείται τελεσίδικη.
14.2 Στην αίθουσα αγώνων επιτρέπεται η παραμονή ΜΟΝΟ των αγωνιζομένων παικτών, και του προσωπικού της διοργάνωσης. Παίκτης που τελειώνει την παρτίδα του, θεωρείται θεατής και θα πρέπει να εγκαταλείψει την αίθουσα αγώνων. Ο Διευθυντής αγώνων θα έχει και το καθήκον ενημέρωσης των γονέων και συνοδών για οποιοδήποτε θέμα της διοργάνωσης. Για την ενημέρωση του Πίνακα Ανακοινώσεων αποκλειστική ευθύνη έχουν ο Διευθυντής αγώνων μαζί με τον Επικεφαλής Διαιτητή.
14.3 Η είσοδος στο Γραφείο Κληρώσεων θα επιτρέπεται ΜΟΝΟ για το προσωπικό της διοργάνωσης.
14.4 Αν ένας παίκτης δεν προσέλθει σε ένα γύρο, θα θεωρηθεί ότι αποχώρισε από το πρωτάθλημα και δεν θα κληρωθεί για τους εναπομείναντες γύρους.
14.5 Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από αυτή την Προκήρυξη ή από τους κανονισμούς της FIDE και της ΕΣΟ, αρμόδια είναι η διεύθυνση των αγώνων.

Ο Grandmaster Σπύρος Σκέμπρης στην Λαμία.

Ο Grandmaster Σπύρος Σκέμπρης στην Λαμία.
Ο Grandmaster Σπύρος Σκέμπρης θα επισκεφθεί την πόλη της Λαμίας από τις 30/9 έως τις 3/10/2011, προσκεκλημένος της Σκακιστικής Ακαδημίας Λαμίας. Θα παραδώσει μαθήματα σκάκι σε προχωρημένους αθλητές των τριών σκακιστικών ομίλων της πόλης , σιμουλτανέ στην αίθουσα των ομίλων Μ. Μπότσαρη & Δροσοπούλου και την Δευτέρα το απόγευμα στις 6.00μμ στην αίθουσα του ομίλου θα δώσει συνέντευξη τύπου σχετικά με την ανάπτυξη του σκάκι στην Κεντρική Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την χώρα.

Γεννήθηκε στα 1958 στην Κέρκυρα. Σε ηλικία 8 ετών είχε την πρώτη του επαφή με το σκάκι. Σε ηλικία 15 ετών κέρδισε το πρωτάθλημα Ελλάδος κάτω των 20 ετών και το 1977 ισοβάθμησε στην 3η θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κάτω των 20 ετών στον Ίνσμπρουκ της Αυστρίας. Τέσσερις φορές Πρωταθλητής Ελλάδας Ανδρών στα κλειστά τουρνουά και τρείς φορές Πρωταθλητής Ελλάδας Ανδρών σε ανοιχτά πολλά ομαδικά κύπελλα με την ομάδα του, τον Σ.Ο. Καβάλας , απονομή του ανώτατου σκακιστικού τίτλου του Grandmaster το 1988 στην Κων/πολη. Με πάμπολλες συμμετοχές σε διεθνή τουρνουά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, 1ος στις Κάνες, 1ος στην Νορβηγία, στις πρώτες θέσεις σε τουρνουά στην Ιταλία στην Γερμανία . Το 1980 έγινε μέλος της Εθνικής Ομάδας των Ανδρών , συμμετείχε στην 1η Ολυμπιάδα σκάκι και το 1996 προπονητής της Εθνικής Ομάδας των Ανδρών. Στην Ουγγαρία στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα χρυσό μετάλλιο στην σκακιέρα του. Σεμινάρια και άρθρα, συνεργάτης του ιστότοπου CHESS BASE & INFORMATOR .
Ραντεβού λοιπόν στην Λαμία με το θρύλο του σκακιού , τον GM Σπύρο Σκέμπρη, από τις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 3 Οκτωβρίου.
Για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα των μαθημάτων σκάκι, απευθυνθείτε στην πρόεδρο του ομίλου κ. Γιώτα Βαϊοπούλου τηλ: 6977419923.

Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2011

2ο Τουρνουά Σκάκι στη Δολίχη.

Με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή 46 σκακιστών, οι οποίοι προσήλθαν από διάφορες περιοχές της Ελασσόνας, Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Τρικάλων, Φαρσάλων και Αλμυρού Βόλου, πραγματοποιήθηκε το 2ο Τουρνουά Σκάκι στην αίθουσα «Τάκη Τσιόγκα» του Πολιτιστικού Κέντρου Δολίχης το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011. Η εκδήλωση, η οποία ήταν αποτέλεσμα συνδιοργάνωσης του Πολιτιστικού Συλλόγου Δολίχης «Η Τριπολίτιδα» με τον Σκακιστικό Σύλλογο Ελασσόνας «Ο Πολυποίτης», ξεκίνησε στις 5:00 μ.μ. και διήρκησε πέντε ώρες, στις οποίες οι συμμετέχοντες διαγωνίστηκαν, έπειτα από ηλεκτρονική κλήρωση, σε έξι παρτίδες σκάκι. Δημιουργήθηκαν δύο βασικές κατηγορίες αποτελούμενες από σκακιστές μικρής και μεγαλύτερης ηλικίας, αντίστοιχα. Νικητής της ομάδας ενηλίκων αναδείχθηκε ο Δημήτρης Λιάκος (Σ.Σ. Λάρισας), στον οποίο, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δολίχης, απονεμήθηκε τιμητικά το χρυσό μετάλλιο και μία πολυτελής σκακιέρα, ενώ το αργυρό και το χάλκινο μετάλλιο απονεμήθηκαν στον Ζήση Τσακνάκη (Σ.Σ. Θεσσαλονίκης) και στον Στέργιο Σκόδρα (Σ.Σ. Λάρισας και πρόεδρο Ένωσης Σκακιστικών Σωματείων Κεντρικής Ελλάδας), οι οποίοι κατέλαβαν τη δεύτερη και την τρίτη θέση, αντίστοιχα. Επιπλέον, από τον Σκακιστικό Σύλλογο Ελασσόνας και τον κ. Στέργιο Σκόδρα σε όλα τα μικρά παιδιά της δεύτερης ομάδας απονεμήθηκαν αναμνηστικά μετάλλια. Όπως σημείωσαν, κατά τη διάρκεια της απονομής, οι κ.κ. Στέργιος Σκόδρας (Πρόεδρος Έ. Σ. Σ. Κεντρικής Ελλάδας), Ευάγγελος Γκουγκουμάτης (Πρόεδρος Σ.Σ. Ελασσόνας) και Ευάγγελος Τσακνάκης (Πρόεδρος Π.Σ. Δολίχης), σκοπός της εκδήλωσης ήταν η επαφή με το συγκεκριμένο πνευματικό άθλημα και η κίνηση του ενδιαφέροντος γι’ αυτό, ειδικά από τα παιδιά μικρότερης ηλικίας, καθώς το σκάκι οξύνει το πνεύμα και κοινωνικοποεί το παιδί. Ο Σκακιστικός Σύλλογος Ελασσόνας προσφέρει δωρεάν μαθήματα στην πόλη της Ελασσόνας προς κάθε ενδιαφερόμενο, ενώ στο Πολιτιστικό Κέντρο Δολίχης θα υπάρχουν σκακιέρες, καθημερινά, στη διάθεση όλων. Η σειρά κατάταξης των συμμετεχόντων ήταν η εξής: Ομάδα Ενηλίκων: 1.Λιάκος Δημήτρης (Βαθμοί): 5,5. 2.Τσακνάκης Ζήσης: 5. 3.Σκόδρας Γιάννης: 5. 4.Ζαρκαδής Γιάννης: 4. 5.Μαντζάνας Κώστας: 4. 6.Μαρογιάννης Δημήτρης: 4. 7.Δριστέλας Νίκος: 4. 8.Παγούνης Ηλίας: 4. 9.Σγουλέτας Παναγιώτης: 4. 10.Γκουγκουμάτης Ευάγγελος: 3,5. 11.Αθανασίου Θέμης: 3. 12.Κατσάρας Γιάννης: 3. 13.Γκόγκος Φώτης: 3. 14.Σγουλέτας Στέργιος: 3. 15.Γκόγκος Βασίλης: 3. 16.Σγουλέτας Γιάννης: 3. 17.Τζήκας Κώστας: 3. 18.Θεοδωράκης Σταύρος: 3. 19.Τζικούκης Χρήστος: 3. 20.Σουγλής Αχιλλέας: 2. 21.Γκόγκος Σάκης: 2. 22.Τσακνάκης Βαγγέλης Β.: 2. 23.Τσακνάκη Ολυμπία: 2. 24.Μπέκα Ειρήνη: 2. 25.Τσακνάκη Καλλιόπη: 1. 26.Μπαλανίκα Ιωάννα: 1. 27.Τσακνάκης Βαγγέλης Κ.: 1. 28.Παπακωνσταντίνου Βικτωρία: 1. Ομάδα μικρών παιδιών: 1.Δημουλιάς Κώστας: (Βαθμοί) 6. 2.Θαμνόπουλος Θοδωρής: 4,5. 3.Ζαρκαδής Αχιλλέας: 4. 4.Γκουγκουμάτης Κώστας: 4. 5.Κατοτικίδης Βαλάντης: 4. 6.Σκόδρας Θανάσης: 4. 7.Μαρογιάννη Χριστίνα: 3. 8.Πλιάτσικας Αχιλλέας: 3. 9.Γκόγκος Γιώργος Αθ.: 3. 10.Τσακνάκης Παναγιώτης: 3. 11.Κλεισιάρης Μάξιμος: 2,5. 12.Μαχρέμης Γιάννης: 2,5. 13.Πλιάτσικας Μιλτιάδης: 2,5. 14.Γκόγκου Καλλιόπη: 2,5. 15.Τσακνάκης Θωμάς: 2. 16.Μαντζάρα Δέσποινα: 2. 17.Σκόδρας Βύρων: 1. 18.Γκόγκος Γιώργος Β.: 0,5. Ο Σκακιστικός Σύλλογος Ελασσόνας,ευχαριστεί θερμά όλους όσους συμμετείχαν στο 2ο τουρνουά σκάκι. Ευελπιστεί, επίσης το τουρνουά να γίνει θεσμός και το σκάκι να «αγκαλιαστεί» από ακόμη περισσότερο κόσμο.

Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου 2011

2ο ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΚΑΚΙ ΔΟΛΙΧΗ 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
05/09/2011
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Δολίχης “Η Τριπολίτιδα” με τον Σκακιστικό Σύλλογο Ελασσόνας “Ο Πολυποίτης” συνδιοργανώνουν το 2ο Τουρνουά Σκάκι (rapid) το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011, ώρα 17:00 μ.μ.

Τόπος: Αίθουσα “Τάκη Τσιόγκα” Πολιτιστικού Κέντρου Δολίχης

Στο νικητή θα απονεμηθεί μία σκακιέρα και μετάλλια για τους τρεις πρώτους νικητές.

Όσοι ενδιαφέρονται παρακαλούνται να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011 με τους εξής τρόπους:
Στα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου μέσω τηλεφώνου 24930-92035 και 6975260391
Με email:dolihi@yahoo.gr μέσω του συγκεκριμένου event της σελίδας dolihi.gr
στο facebook.